Tuesday, February 1, 2011

tawan atau kawan?..

Assalamualaikum..
Tawan atau kawan? Seronok melihat kejayaan rakan2 mendaki gunung atau bukit. Sudah lama rasanya saya tak berkesempatan melakukan aktiviti yg pernah satu masa dulu menjadi nadi hidup ini. Kekangan waktu yg membatasi setiap pergerakan. Sekarang ni sy lebih bnyk melakukan perkara berkaitan pembangunan kumpulan belia di daerah pula.
   Sy pernah diajukan soalan menawan puncak atau berkawan dengan puncak semasa sy mengikuti progrm pendakian ke gng kinabalu pada bulan september 2004. Soalan diajukan oleh seorg pendaki profesional yg terlibat dengan projek everest pertama malaysia. Sy sudah terlupa namanya. Tetapi dari pemerhatian sy beliau serorg yg sungguh merendah diri, bersopan santun dan sentiasa menjaga pertuturannya ketika berbual walaupun beliau sudah bergelar pendaki profesional. Beliau juga tidak lokek untuk berkongsi pengalamannya. Kasihan juga melihatnya terpaksa menjawab segala pertanyaan sy lantaran keringanan mulut sy bertanyakan pelbagai hal berkaitan bidang yg sama2 kami cintai ini.
   Berbalik kepada pertanyaan beliau tadi, ramai antara rakan2 program ketika itu menjawab menawan puncak gunung. Beliau tersenyum. Lantas kata2 ini keluar dari mulutnya:
       "gunung, bukit-bukau dan alam ini adalah ciptaan Allah, begitu juga manusia. Jadi siapalah kita untuk menawan ciptaanNya."
Termanggu kami seketika. Mungkin istilah "menawan gunung" hanya satu metafora untuk menggambarkan kejayaan sampai ke pucak setelah mengorbankan segala keselesaan hidup seharian untuk merealisasikannya. Tetapi dari segi adab, saya rasa lebih elok dan sesuai jika kita gunakan istilah "Berkawan dengan puncak gunung". Ini mungkin menjadikan kita lebih menghargai ciptaanNya.
   Apapun setiap manusia mempunyai alasan tersendiri dalam menzahirkan sesuatu perkara. Yang penting kita masih mampu mengawalnya.

No comments:

Post a Comment